Προστατεύοντας τις κινητές συσκευές στην εποχή της Κυβερνοασφάλειας

Στα χέρια μας κρατάμε ένα εργαλείο που έχει μετασχηματίσει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και συνδεόμαστε. Το κινητό τηλέφωνο, κάποτε ήταν ένα απλό εργαλείο επικοινωνίας, ενώ πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα πολυδιάστατο εργαλείο παραγωγικότητας, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης. Ωστόσο, με την αύξηση της εξάρτησής μας από αυτές τις συσκευές, αυξάνεται και ο κίνδυνος που τις περιβάλλει. Σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, το κινητό στην τσέπη μας μπορεί ακούσια να γίνει η πύλη προς ένα πλήθος απειλών κυβερνοασφάλειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις μικρές επιχειρήσεις, όπου μια παραβίαση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες. Ας εξετάσουμε τις τρέχουσες απειλές ασφαλείας για τα κινητά και να εξετάσουμε στρατηγικές για την ενίσχυση της άμυνας μιας ομάδας εργαζομένων σε μια μικρή επιχείρηση.

Το τοπίο των απειλών ασφάλειας

  • Κακόβουλες Εφαρμογές

Οι «ψηφιακοί εγκληματίες» εκμεταλλεύονται ανυποψίαστους χρήστες, παρουσιάζοντας κακόβουλες εφαρμογές ως νόμιμες. Μόλις εγκατασταθούν, αυτές οι εφαρμογές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, να καταγράψουν τις δραστηριότητες του χρήστη ή ακόμα και να μετατρέψουν τη συσκευή σε εργαλείο κατασκοπείας.

  • Επιθέσεις Phishing

Τα κινητά τηλέφωνα είναι ιδανικοί στόχοι για επιθέσεις phishing. Είτε μέσω μηνυμάτων κειμένου (smishing), email, είτε ψεύτικων ιστοσελίδων, οι «ψηφιακοί εγκληματίες» χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές για να ξεγελάσουν τους χρήστες και να τους πείσουν να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία σύνδεσης ή οικονομικά στοιχεία.

  • Κλοπή και Απώλεια Συσκευής

Η φυσική ευπάθεια των κινητών συσκευών δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μια απώλεια ή κλοπή μια κινητής συσκευής μπορεί να οδηγήσει σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ευαίσθητες επιχειρηματικές πληροφορίες, ειδικά αν δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα ασφαλείας όπως PIN, κωδικοί πρόσβασης ή βιομετρική ταυτοποίηση.

  • Ευπάθειες Δικτύου

Οι δημόσιες ασύρματες συνδέσεις μπορούν να γίνουν εστίες για κινδύνους που αφορούν τη αςφάλεια των συσκευών μας. Οι επιθέσεις "man-in-the-middle", όπου ένας επιτιθέμενος παρεμβαίνει στην επικοινωνία μεταξύ δύο πλευρών, είναι μια πραγματική ανησυχία όταν οι εργαζόμενοι συνδέονται σε μη ασφαλείς δίκτυα, θέτοντας σε κίνδυνο τα επιχειρηματικά δεδομένα.

Πως ενισχύω την ασφάλεια των κινητών συσκευών της επιχείρησης

  • Ισχυρή Ταυτοποίηση

Η εφαρμογή αξιόπιστων μέσων ταυτοποίησης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Απαιτήστε από τους εργαζομένους να χρησιμοποιούν πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης, βιομετρική ταυτοποίηση ή διπλή ταυτοποίηση για να έχουν πρόσβαση στις συσκευές και τις επιχειρηματικές εφαρμογές.

Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από λύσεις MDM που επιτρέπουν την κεντρική διαχείριση των κινητών συσκευών. Αυτό περιλαμβάνει την επιβολή πολιτικών ασφαλείας, τον εντοπισμό συσκευών και την απομακρυσμένη διαγραφή δεδομένων σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.

  • Εκπαίδευση προσωπικού

Η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας. Οι τακτικές συνεδρίες εκπαίδευσης μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τις τελευταίες απειλές, να διδάξουν ασφαλείς συνήθειες περιήγησης και να ενισχύσουν τον αίσθημα ευθύνης όταν χειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες.

  • Προσοχή στις Εφαρμογές (App Vigilance)

Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να κατεβάζουν εφαρμογές μόνο από τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών και να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τη χορήγηση περαιτέρω δικαιωμάτων της συσκευής τους σε τρίτους. Ενημερώνετε τακτικά τις εφαρμογές για να επιδιορθώνετε πιθανές ευπάθειες ασφαλείας και να αφαιρείτε οποιεσδήποτε δε χρησιμοποιούνται ή θεωρούνται ύποπτες εφαρμογές.

  • Ασφαλή Δίκτυα

Συμβουλεύετε τους υπαλλήλους να αποφεύγουν τη σύνδεση σε άγνωστα/δημόσια δίκτυα Wi-Fi όταν είναι δυνατόν. Εάν η απομακρυσμένη εργασία είναι συνηθισμένη πρακτική, εξετάστε την παροχή πρόσβασης με χρήση εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) για να εξασφαλίσετε την ασφαλή επικοινωνία πάνω σε δημόσια δίκτυα.

Συμπερασματικά, ενώ τα κινητά μας τηλέφωνα μας βοηθούν σε πολλές εργασίες και υπηρεσίες της καθημερινότητας μας, παράλληλα συνιστούν και μια σημαντική πύλη εισόδου κινδύνων που αφορούν την ψηφιακή μας ασφάλεια. Οι μικρές επιχειρήσεις, ιδίως, πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτούς τους κινδύνους με προληπτικό τρόπο για να προστατεύσουν τα ευαίσθητα δεδομένα τους και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πελατών και των συνεργατών τους. Με την εφαρμογή συνδυασμού τεχνικών λύσεων, εκπαίδευσης των υπαλλήλων και αυστηρών πολιτικών ασφαλείας, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν την ψηφιακή τους ασφάλεια και συγχρόνως να χρησιμοποιούν πλήρως τις δυνατότητες που τους δίνουν οι κινητές συσκευές.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

© Copyright 2023. CyberUp. All rights reserved.